Per Saldo: Informeel tarief zorgverzekeraar uitgesteld

Onder druk van Per Saldo heeft de staatssecretaris afgelopen donderdag besloten dat het nieuwe pgb-tarief voor informele zorg van 20 euro bij de zorgverzekeraar niet ingaat per 1 januari 2015. De vereniging heeft die week verschillende keren contact gehad met het ministerie om uit te leggen dat budgethouders in de problemen komen wanneer het tarief voor informele zorg per 1 januari ingevoerd zou worden. Dit uitstel tot 1 mei is een eerste stap naar een oplossing. Ten minste als de Eerste Kamer 9 december akkoord gaat met alle wijzigingen in de Zorgverzekeringswet.

Tarief

Persoonlijke verzorging en verpleging gaan per 1 januari uit de Awbz over naar de zorgverzekeraars. Zo lang de indicatie geldt, maar uiterlijk t/m 31 december 2015, kunnen budgethouders hun zorg blijven regelen met het  pgb. Maar het tarief mogen de zorgverzekeraars wel per 1 januari aanpassen. De meeste zorgverzekeraars gaan de tarieven voor persoonlijke verzorging direct per 1 januari 2015 korten. En informele zorgverleners wilden ze op een maximum tarief van 20 euro per uur zetten. Daar is een stokje voor gestoken, voor dat laatste.

Wat doe ik als de gemeente mijn huishoudelijke hulp stopt of wijzigt?

Veel gemeenten stoppen met de huishoudelijke hulp of willen de bestaande indicaties veranderen. Hiervoor heeft Per Saldo vorige week uitgebreid aandacht gevraagd op website en in de media. In dit artikel krijgt u uitleg over wat u tegen het stopzetten of wijzigen van de hulp kunt doen.
Lees op www.pgb.nl:

  • Wat mag de gemeente?
  • Wat kunt u doen?
  • Waar moet u op letten in het gesprek met de gemeente?
  • Plusleden