Model in rolstoel tijdens New York Fashion Week

De mode-industrie staat onder constante druk om het spectrum van schoonheidsidealen te verbreden.

Op 6 februari, de eerste dag van de New York Fashion Week, die tot 13 februari duurde, leek ontwerper Carrie Hammer dit in het bijzonder te begrijpen.

Carrie Hammer verbaasde iedereen met een van haar modellen. Dit was Danielle Sheypuk, de eerste dappere vrouw die in een rolstoel over de catwalk rolde.

CARRIE HAMMER 2014 New York Fashion Week Show

Uitleg keuze

Carrie Hammer vertelt “Ik heb er dit keer voor gekozen om vrouwen te kiezen die een voorbeeld kunnen zijn en dus niet speciaal catwalk modellen. Ik vind het belangrijk dat vrouwen een positief beeld van hun lichaam hebben en dit ook uitstralen”

Sheypuk zei dat ze blij was zich op de catwalk te begeven en voelde zich zelfverzekerd. “Ik was gewoon een model in een show, en dat is precies wat ik wilde.”

“Op het gebied van mode, zijn mensen met een handicap een onaangeboorde markt,” zei Sheypuk, een klinisch psycholoog in New York. “We lezen de tijdschriften, kijken in de winkels, maar niets is op ons gericht.”

Danielle Sheypuk is in 2012 uitgeroepen tot Ms. Weelchair New York.

Mode bereikbaar voor iedereen

Andere ontwerpers beginnen hun mode ook bereikbaar te maken voor alle mensen die houden van winkelen en mode, maar zich door hun handicap uitgesloten voelen. Afgelopen Januari liet Diesel, het Italiaanse prêt-à-porter design bedrijf, de industrie op zijn grondvesten schudden met haar “We are connected”-campagne, met 26-jarige Jillian Mercado in een advertentie.

Jillian zit ook in een rolstoel. Zij werd op haar 12e gediagnosticeerd met spastische spierdystrofie.

“Omdat we een handicap hebben hoeft dat niet te betekenen dat we thuis moeten blijven zitten en ons voor de wereld verbergen,” zei Mercado, uitvoerend hoofdredacteur van WeTheUrban Magazine, een modeblad in New York.

Diesel-Spring-Summer-2014-WE-ARE-CONNECTED-Campaign1

Foto: Diesel “We are connected”

Lees hier verder.