Duizenden verstandelijk gehandicapten moeten vanwege kabinetsplannen straks op zichzelf gaan wonen, terwijl zij daar niet in toe in staat zijn. Dat zegt hoogleraar Heleen Evenhuis na onderzoek van de Erasmus Medisch Centrum.

In het regeerakkoord staat dat een grote groep van de verstandelijk gehandicapten onder de Wet Maatschappelijk ondersteuning (Wmo) moet gaan vallen. Dat betekent dat ze zelf een woning moeten zoeken, zelfstandig moeten wonen en zorg moeten inkopen bij de gemeente.

Begeleid wonen

Nu vallen deze mensen nog onder de AWBZ en wonen begeleid. Volgens hoogleraar en onderzoekster Heleen Evenhuis is deze verandering voor een grote groep gehandicapten onmogelijk.

Mensen met een verstandelijke beperking worden onderverdeeld in acht groepen, mensen uit de eerste kunnen zichzelf redelijk goed redden. Gehandicapten uit groep 8 hebben volledige verzorging nodig.

Syndroom van Down

De regering wil dat mensen uit de eerste vier groepen straks onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Dat betekent dat mensen uit die groep zelfstandig moeten gaan wonen. Maar voor mensen uit groep 4, vaak mensen met het syndroom van Down, kan dat helemaal niet, zegt Evenhuis.

Eenvoudige taken als boodschappen doen, telefoneren of de was doen kunnen ze niet, blijkt uit het onderzoek van Evenhuis. Ook kunnen ze niet met geld of medicijnen omgaan.

In totaal moeten straks ruim 30.000 mensen zelfstandig gaan wonen, terwijl ze dat eigenlijk niet kunnen. De gehandicapten zullen dan in de praktijk afhankelijk worden van hun familie. De onderzoekers roepen de regering op om nog eens goed naar hun plannen te kijken.

Bekijk het nieuwsbericht hier.

 

 

Leave a reply

 

Your email address will not be published.