Testimonial

Mijn P.R.I. therapeute Angela de Werdt vroeg mij een stuk te schrijven over de therapie die ik bij haar heb gevolgd. Wat heeft het mij en de mensen om mij heen opgeleverd? Nu was ik al begonnen met het schrijven van mijn levensverhaal, dus dat kwam mooi uit.

Workshop

Angela gaat samen met Eric de workshop droomcollage geven. De workshop gaat over hoe je nu in het leven staat. Doe je het werk wat je graag zou willen doen? Terug naar het onbevangen kind met de open blik, de wijde wereld inkijkend. Uiteraard gaan zij het hebben over Past Reality Integration. De kernwoorden van de workshop zijn: Dromen Durven Doen. Ieder is een uniek persoon en heeft een uniek verleden. Hieronder een deel van mijn levensverhaal toegespitst op het resultaat van P.R.I. en wat Angela voor mij heeft betekend.

Ik ben

Hallo, mijn naam is Angélique Kuijs. Ik ben 47 jaar en ik woon samen met Eric met wie ik al 21 jaar een relatie heb. We hebben samen een zoon Carel. Hij heeft het syndroom van Down. Carel kan niet praten en leeft over het algemeen onbelast en puur, alles gaat op gevoel. Inmiddels is hij 16 jaar en hij woont thuis.

testimonial_angie1

Boek

Ik ben in aanraking gekomen met P.R.I. doordat Eric ‘vastliep’ na het overlijden van zijn vader. De eerstelijnspsycholoog gaf Eric het boek van Ingeborg Bosch mee: ‘de herontdekking van het ware zelf’. Eric las enkele hoofdstukken en voelde zich begrepen. Hij schakelde toen de P.R.I. therapeute Angela de Werdt in.

Hij volgde een jaar de P.R.I.-therapie en vertelde mij er vaak over, ook dat ik vaak het symbool was. Bovendien legde hij uit hoe de afweren werken. Ik was een beetje ‘bang’ van het boek en las het dus ook niet. Ik liep weg van mijn verleden. Ik wilde mijn emotionele kluis niet openen. Met mij was toch niks aan de hand?

Regressie

Maanden gingen voorbij en toen kreeg ik tijdens een gesprek met Eric een spontane regressie. Het was naar aanleiding van de woorden: ‘Je voelt je in een hoek gedrukt’ Er kwam een pijnscheut door mijn onderbuik en er kwam een immens groot verdriet naar buiten. Ik liep naar boven en ging in Carel’s bank zitten en liet het gevoel helemaal toe. Dat ging gepaard met onbedaarlijk huilen.

Eric kwam naar boven en zei: ‘Angélique wat het ook is, het is oud!’ Toen heb ik verteld wat voor gruwelijks mij is overkomen op tweejarige leeftijd. Het is een wonder dat ik het overleefd heb.

Angela

Ik was vastbesloten ook bij Angela de Past Reality Integration therapie te gaan volgen. Dit kon ik niet alleen oplossen. De pijn en herinnering waren te groot. Ik ging op intake bij Angela en dat voelde goed. Ik wist dat ik het P.R.I. traject samen met haar zou aankunnen. Ik was toen 41 jaar. Het duurde een jaar voordat ik weer echt kon voelen. Ik voelde ook geen sensatie in mijn lijf als ik een symbool tegenkwam. Ik dacht altijd dat ik goed kon voelen maar dat was schijnvoelen. Dat kan ik nu zeggen!

Angela nam mij bij de hand en leerde mij de observator in mij te laten ontwaken en de vijf afweren te ontdekken. Dan de pijn toe te laten en deze oude pijn te doorvoelen. Daarna de tools te gebruiken om de afweren te ontmantelen. Met respect naar de afweren toe: ze hebben me als kind ‘gered’.

Als ik het pad der ontmanteling weer eens kwijt was kon Angela mij weer heel gemakkelijk uit de illusie halen terug naar het gevoel.

Compassie

Het heeft een enorme impact op ons leven gehad, we zijn met zijn drietjes meer naar elkaar toe gegroeid en ik ben in staat compassie te voelen voor alle mensen om me heen. Soms sta ik zelfs geheel in verbinding met alles en iedereen. Dat is echt geweldig!

Maar dat lukt me niet altijd. Dat is ook niet erg want het mooie van de therapie is dat het een ‘way of life’ wordt. Elk stapje dat je zet, kan een wereld van verschil maken. Doordat je bij het integreren van je verleden in het heden, nieuwe verbindingen in je hersenen maakt, ga je anders reageren op personen of situaties dan dat je vóór P.R.I. deed. Vaak is het zelfs zo dat je dat pas later in de gaten hebt. Zo van: ‘O ja, ik zou enkele jaren geleden toch heel anders hebben gereageerd!’ En zo blijf ik stappen zetten en groeien naar dat mooie onbelaste leven in het nu, zoals onze Carel het al van nature doet.

Voor meer informatie over droomcollage klik hier.